Козунак със стафиди и бадеми

Козунак със стафиди и бадеми

Козунак със стафиди и бадеми

 

 


Необходими продукти за Козунак със стафиди и бадеми
1000 гр брашно тип 500
300 мл мляко краве прясно
300 гр захар
8 бр. яйца
200 гр масло
100 гр бадеми
1 пак. мая
125 гр стафиди
1 бр. яйчен жълтък
1 лимонова кора

Начин на приготвяне на Козунак със стафиди и бадеми
1/2 чаена чаша от брашното попарете с вряло мляко и бъркайте, докато се получи рядка кашица
Размийте маята с 1-2 супени лъжици топло мляко и 1 чаена лъжичка от захарта
Прибавете я постепенно с разбъркване към брашнената кашица
Затворете съда и оставете сместа да втаса
Изсипете останалото брашно в по-широка тава и направете в средата кладенче
Разбийте отделно жълтъците и отделно от белтъците ги излейте внимателно в кладенчето
Прибавяйте по малко и от млякото с маята, сипете солта и настърганата лимонова кора
Започнете да месите тесто (докато погълне всичкото брашно), като от време на време добавяте от омекналото масло
Започнат ли да излизат мехурчета, пуснете в тестото стафидите
10.Разделете тестото на 2 части - по-малка и по-голяма
По-малката оваляйте върху масата на дълъг 'колан' и го поставете в кръг по края на намазаната с масло тава
По-голямата част разделете на 5-6 топчета
Всяко едно оваляйте също като 'коланче' и навийте спираловидно
Подредете ги така, че в средата на тавата да остане малко място
Оставете козунака да втаса и го намажете отгоре с разбитото яйце
Набодете го с бадемите, а в средата поставете едно червено яйце
В началото печете на силна фурна, а към края - на умерена

 Козунак със стафиди и бадеми