Китайска салата от пиле

Продукти за Китайска салата от пиле

1 печено пиле
250 гр. бобени кълнове
2 краставици
1 или 2 моркова
3 супени лъжици сусамова паста или фъстъчено масло
2 супени лъжици ситно нарязан праз
2 чаени лъжици сусамово масло
2 супени лъжици китайски бял оризов оцет 
3 супени лъжици светъл соев сос
1 1/2 супени лъжици ситно нарязан чесън
1 чаена лъжичка сол
2 чаени лъжички захар
2/3 чаена чаша пилешки бульон
1 супена лъжица оризово вино или сухо шери

Приготвяне на   Китайска салата от пиле

1. Срежете бобените кълнове в двата края
2. Обелете  краставицата, срежете я на две по дължина и отстранете семките с помощта на чаена лъжичка
3. Внимателно нарежете краставицата на 7-8 сантиметрови лентички
4. Обелете и внимателно нарежете на 7-8 сантиметрови лентички морковите
5. Оставете зеленчуците настрана
6. Почистете пилето от костите и го нарежете на парченца с остър нож
7. Подредете парченцата пилешко на поднос и ги обградете с бобени кълнове, краставиците и морковите. Смесете всички подправки и добре ги разбъркайте
8. Сипете подправките върху пилето и зеленчуците и разбъркайте добре
9. Сервирайте Китайска салата от пиле веднага

 

Сладко-кисело зеле по съчуански

Продукти за 8 порции Сладко-кисело зеле по съчуански


1 кг. зеле
1 1/2 чаени лъжички сол
1 супена лъжица фъстъчено масло
2 супени лъжици нарязан на тънки ивици джинджифил
1/2 чаена чаша оризов оцет
3 супени лъжици захар
2 средно големи стръка ситно нарязан праз
2 супени лъжици ситно нарязан китайски магданоз
1 чаена лъжица лютива мазнина
1 супена лъжица сусамово масло

Приготвяне на Сладко-кисело зеле по съчуански


1. Срежете зелката на две. Отстранете кочана и я нарежете на ситно. Поставете зелето в голяма чиния и го посолете. Покрийте го с хартиени кърпи, после поставете нещо тежко отгоре и го оставете да престои 2 часа
2. Изстискайте сока от зелето. Запържете джинджифила в гореща мазнина, като разбърквате.
3.Изключете огъня и добавете оцета и захарта
4.Разбъркайте сместа на слаб огън, докато захарта се разтвори
5. Добавете праза и магданоза, като разбърквате още 30 секунди
6. Изсипете олиото и добавете лютото и сусамовото олио
7. Изсипете соса върху зелето и разбъркайте добре
8. Поднесете салатата на стайна температура. Може да  запазите Сладко-кисело зеле по съчуански за около 3 дни в хладилника