Как се прави Локум

Локум продукти

За тази рецепта за локум, ще ви трябва:
  • 4 чаши захар на пясък
  • 1 1/4 чаша царевично нишесте
  • 1 ч.л. сметана на прах
  • 4 1/4 чаши вода
  • 2.11 супени лъжици розова вода
  • 1 чаена чаша пудра захар
  • растително масло за смазване
  • термометър
локум рецепта

 

Направете локумен захарен сироп

В средноголяма тенджера, комбинирайте лимонов сок, захар и 1 1/2 чаши вода. Включете котлона на умерена температура. Сместа се разбърква, докато захарта се разтвори .Когато сместа заври, намалете котлона. Поставете термометъра за бонбони. Сместа се оставя да къкри, докато достигне температура  от240 градуса. Изключете котлона и оставете настрана. 

Направете желираната маса за локума

В малка тенджера, комбинирайте сметана на прах, 1 чаша царевично нишесте и вода. Включете  на умерена температура. Непрекъснато се разбърква с дървена лъжица докато бучките се разтворят и сместа започва да кипи. Когато сместа достигне консистенцията на лепило, се спира разбъркването. Добави в сместа от лимонов сок, вода и захар  и се разбърква в продължение на 5 минути. Намаляване на котлона на минимум и се оставя да ври на тих огън в продължение на 1 час. Сместа се разбърква често, така че да не изгори дъното на тенджерата. Когато сместа стане в златист цвят, добавете розова вода и се разбъркайте, докато се получи еднородна смес. 

Изсипете локума в калъп

Намажете с олио отстрани и  дъното на калъпа. Налейте  сместа в него и да го разпределете равномерно. Поставя се в хладилник и се оставя да се охлади една нощ.

Сервирайте или Съхранявайте локум

Извадете локума от хладилника и да го освободи от калъпа. Нарежете го на малки парчета. Поставете ги в купа с пудра захар и старателно  овъргаляйте локума в нея. Можете да съхранявате вашия Локум в херметически затворени контейнери, разделени в слоеве от восък или пергаментова хартия.