Супа от спанак

супа от спанак
 Продукти за супа от спанак:

1/2 кг спанак
1 глава лук
1 ч. чаша прясно мляко
5 ч. чаши вода
1 с. л - ца брашно
2 яйца твърдо сварени
50 гр олио или масло
 черен пипер
 лимонов сок
 сол

 Приготвяне на супа от спанак :
Лукът и спанакът се нарязват на дребно и се задушават в мазнината заедно с 1 с. лъжица вода докато омекнат. Прибавя се размитото в малко вода брашно и се заливат със загрятите до кипене вода и брашно. Супата се вари около 15 минути. След това се прибавят нарязаните на дребно яйца, черен пипер и сол. По желание се добавя лимонов сок към супата от спанак.

Супа от пилешки дреболии

супа от пилешки дреболии
Продукти за супа от пилешки дреболии:
 пилешки дреболии
кубчета от глава целина
моркови
глава кромид лук
1-2 домата
шепа фиде
2 жълтъка
2 равни супени лъжици брашно
1 чаена чаша кисело мляко
сок от 1/2 лимон

Приготвяне на супа от пилешки дреболии:
 Добре изчистените дреболии, без дробчето, се слагат да врат заедно със зеленчуците за супа - целина и моркови и 1 глава кромид лук и малко олио. Посолява се. Когато дреболиите се сварят, зеленчуците се изваждат. Към супата се прибавят 1-2 домата, изчистени и нарязани на дребно. Прибавят се фидето и дробчето. Супата е готова, когато се свари фидето. Сваля се от котлона е се застройва. Разбиват се 2 жълтъка с две равни супени лъжици брашно, докато стане еднородна гладка жълта смес. Към сместа се прибавя една чаена чаша кисело мляко, разбърква се много добре и се разрежда с бульона, като се бърка непрекъсната с тела за разбиване на яйца. След това се слага на огъня да възври все при непрекъсната бъркане. Щом заври, се изсипва  в супата и се бърка добре. Изстисква се сока на 1/2 лимон и се поръсва с чер пипер върху супата от пилешки дреболии

Крем супа от картофи

крем супа от картофи
Продукти за крем супа от картофи:
  1-2 моркова
1 връзка магданоз
1 глава лук
3 лъжици масло
1 кг. картофи
2 лъжици брашно
2 чаени чаши прясно мляко
2 жълтъка


Начин на приготвяне на крем супа от картофи:

Вземат се 1-2 моркова, изчистват се, измиват се и се нарязват на ситно, нарязва се на ситно и 1 връзка магданоз и 1 глава лук, и всичко се задушава в 3 лъжици масло. Нарязват се като за готвене 1 кг. картофи и се прибавят към задушените зеленчуци. Налива се вода и се слага на слаб огън да врат. Когато са вече готови, бульонът се отцежда, а зеленчуците се пасират. Отделно се препичат 2 суп. лъжици брашно до златист цвят, разрежда се с 2 чаени чаши горещо прясно мляко и се прибавя към пюрето от зеленчуците, долива се бульона от зеленчуците и се слага на огъня само да заври. Веднага след това се слага във водна баня да не загори. След като се отстрани от огъня, разбиват се 2 жълтъка, разреждат се с 1-2 черпака от супата и се разбъркват с нея. Крем супата от картофи се поднася с препържени кубчета хляб.