Пържено пиле, накиснато в обезмаслено мляко |
Пържено пиле, накиснато в обезмаслено мляко
Най-простият начин да направите парчетата пиле с подходящия размер за пържене, е да купите нарязано пиле.ПОРЦИИ: 4
Необходими продукти: 1 пиле (около 1 килограм и 600 грама), нарязано на осминки, 1½ чаша обезмаслено мляко, 1 супена лъжица сол, ½ чаена лъжичка лют червен пипер, брашно, растително олио, колкото поеме (около 1½ чаши)
Приготвяне на Пържено пиле, накиснато в обезмаслено мляко:
1. Изрежете висящите парчета тлъстина от парчетата пиле. Ако към парчетата от бутчето и гърдите има сраснали парчета от гръбнака, отрежете ги с кухненска ножица. Изрежете връхчетата на крилата. (Запазете костите от гръбнака, връхчетата от крилата и дреболиите за пилешки бульон. Със солиден, остър нож разрежете всяко парче от гърдите кръстообразно наполовина.
2. Смесете обезмасленото мляко, солта и лютия червен пипер в голяма купа. Добавете парчетата пиле и ги оваляйте леко, за да се покрият с овкусеното обезмаслено мляко. Покрийте и дръжте в хладилника поне 4 часа или през цялата нощ.
3. Когато сте готови да изпържите пилето, разстелете щедро брашното върху лист за печене. Подгответе телена поставка за охлаждане, поставена върху лист за печене. Извадете всяко парче пилешко от обезмасленото мляко, като го държите над купата и избършете всичко, с изключение на съвсем лек слой обезмаслено мляко.
Поставете в брашното толкова парчета от пилето, колкото могат да се съберат, без да се допират. Измийте и подсушете ръцете си. Разклатете листа за печене, за да обърнете парчетата пиле и да ги покриете равномерно, след това ги обърнете с ръка, за да сте сигурни, че са леко, но равномерно покрити.
Повдигнете пилето, попийте излишното брашно, и поставете пилето, с кожата нагоре, върху поставката. Повторете с останалите парчета пиле.
4. Разтопете достатъчно мазнина (или налейте достатъчно олио) в голяма дълбока тенджера, така че да запълни около 2,5 сантиметра (Чугунен тиган с диаметър 25 сантиметра може да побере половин пиле.) Загрейте над средна температура, до 160°С. Ако нямате термометър за пържене в много мазнина, потопете в олиото дръжката на дървена лъжица.
Когато олиото се нагорещи достатъчно, по дръжката ще избие силен, буен поток от мехурчета. Поставете в тигана толкова парчета пиле, колкото могат да се поберат, с кожата надолу, като оставяте между тях малко място. Не премествайте пилето, докато не започне да се покрива с кафява коричка, или деликатното покритие полепне по тигана. Нагласете температурата така, че да започне да цвърчи равномерно, не бурно.
Ако мазнината започне да пръска или ако пилето започне да става дори съвсем леко кафяво, преди да са изтекли 4 минути, температурата определено е твърде висока. Пържете, докато долната страна добие наситен златистокафяв цвят, около 12 минути. Обърнете и изпържете втората страна.
Ако температурата е била регулирана правилно, пилето би трябвало да е напълно готово. Проверете, като мушнете края на термометър за моментално отчитане в най-дебелата част на всяко парче пиле точно до костта. Изчакайте една-две секунди: пилето е безопасно за ядене, ако соковете, които изтичат, са бистри, а не розови.
Ако пилето придобие кафяв цвят, преди да е напълно изпържено, просто довършете приготвянето му, след като го пробвате по описания по-горе начин, върху лист за печене във фурна, включена на 190°С.
Забележка: Пилето може да се сервира топло или на стайна температура. Ако искате да го сервирате топло, загрейте предварително фурната до 90°С. Изпържете първо бутчетата, прецедете ги и ги дръжте топли върху лист за печене във фурната, докато изпържите парчетата от гърдите и крилата.
Пържено пиле, накиснато в обезмаслено мляко
Няма коментари:
Публикуване на коментар