Тетевенска сладка баница

Тетевенска сладка баница




За 1 тава с диаметър 35 см.

За тестото
-20г мая
-1с.л.захар
-1/2ч.л.сол
-2 яйца
-250 ml прясно мляко
-1ч.л олио
-1ч.л.оцет/лимонов сок/
-брашно за еластично тесто.
От посочените продукти се замесва еластично тесто.Оставя се да втаса.
Тестото се оформя на 4 топки,разточва се с олио и се реже на сектори , които се застъпват един в/у друг .



След това всяка топка се разточва на правоъгълна тънка кора, която се ръси с настъргано сирене/който обича да смесва вкусовете/ или орехови ядки с канела.Завива се и се реже



Розичките се притискат леко и се подреждат на разстояние една от друга в намаслена тава .Като втасат ,се пекат на 180 градуса в предварително загрята фурна .Изстиналите банички се заливат с топъл сироп.За една тава банички 2ч.ч. захар 3 ч.ч. вода,ванилия и лимонова кора.Като заври сиропът , се оставя няколко мин. на котлона.За няколко часа баничките изпиват сиропа и стават сочни, ароматни и въобще не са калорични.
Използвах по- малка тава.Останаха ми няколко парченца ,които оформих на фитилчета , усуках и изпекох в индивидуални формички.Станаха много кокетни.




Тетевенска сладка баница

Няма коментари:

Публикуване на коментар