Питка "Златна виторожка"



Питка "Златна виторожка"

Питка "Златна виторожка"
Няма да пиша рецепта за тесто за тази питка. Можете да използвате това, което на  вас ви харесва. Видях начина на оформяне тук и много ми хареса. Може би ще бъде още по-красиво, ако има тъмен пълнеж.
Питката направих много лесно, но не знаех как да я кръстя. Затова помолих приятели да ми помогнат и сега тази питка си има кръстница - това е Норчето. Благодаря, Норче, за хубавото име!
И ето как направих питката аз в снимки:

Тестото се разделя на три равни части. Всяка част се разточва на правоъгълник и се намазва с масло. Слагат се една върху друга и се завиват на стегнато руло. Краищана на рулото се отрязват и то се завива на кръг. С ножица се правят разрези с дебелина около един пръст, без да се достига до края.
Едно парченце се извива навътре към празния кръг, другото остава навън и леко се извива в една посока. Така листенцата се редуват.
 Отделеното в началото тесто от краищата се поставя по средата на питката.
Оставя се да втаса и се намазва с разбит с малко олио и вода жълтък. Пече се в загрята фурна на 180 *.

Няма коментари:

Публикуване на коментар