Печени аспержи с "Пармезан"

Печени аспержи с "Пармезан"
Печени аспержи с "Пармезан"
ПОРЦИИ: 4

При поръсването на аспержите със сирене връхчетата ще се слепнат. Разделете редицата аспержи на малки „салове”.

Разположете „саловете” в средата на чинии за хранене, и поднесете с тях каквито предястия пожелаете. Получава се прекрасен ефект с печените филета от сьомга с овкусена с горчица галета от предишната рецепта.

Необходими продукти: около 450 грама средно големи аспержи (със стъбла дебели между 1,5 и 1,2 сантиметра), 1 супена лъжица разтопено масло, сол, прясно смлян черен пипер, ½ чаша едро настърган на дълги тесни ивици пармезан

Приготвяне на Печени аспержи с "Пармезан":

1. За да изрежете жилавите краища на аспержите, здраво хванете всяко стъбло при връхчето. Прегънете края на стъблото и жилавият край ще се откърши, и ще остане по-крехката част от стъблото.

Обелете стръковете, като започнете от основата чак до връхчето. Аспержите могат да бъдат приготвени до ден предварително.

Увийте стръковете в книжни кухненски кърпи и приберете вързопа в найлонова торбичка в отделението за зеленчуци на хладилника.

2. Когато сте готови да сервирате аспержите, загрейте фурната до 230°С. Разстелете аспержите върху лист за печене. Поръсете ги с маслото, после го втрийте, докато аспержите се покрият с равномерен слой. Поръсете аспержите със сол и пипер. С плоския край на метална шпатула избутайте аспержите един до друг, така че между стъблата да няма разстояние. Печете десетина минути, докато аспержите омекнат.

До този етап аспержите могат да се приготвят до 2 часа предварително. Оставете да престоят на стайна температура.

3. Равномерно поръсете стъблата със сиренето, като оставите връхчетата непокрити. Върнете във фурната, докато сиренето се разтопи – около 2 минути за пресни аспержи, или до 4 минути, ако са били оставени да престоят.

Сервирайте веднага, като разделите дългата редица на 4 равни парчета или на отделни стръкове, ако предпочитате.
Печени аспержи с "Пармезан"

Няма коментари:

Публикуване на коментар