Питка с шунка и кашкавал

Питка с шунка и кашкавал

Преди време Лабрекс пусна един линк с много интересно оформени тестени изделия. Аз, като вманиачена в приготвянето на такива, веднага се запалих. Някои от нещата не са много ясно дадени, но ще се опитам да направя още неща от този линк. Засега се спрях на варианта, които предлагам днес, но допълних от себе си плънка. Хем стана по-интересно, хем по-вкусно. Много вкусно даже :) Можете да използвате любимото си тесто. Можете да направите питката без пълнеж, а само намазана с разтопено масло. Или пък да я направите с пълнеж по ваш избор. Въпрос на избор и предпочитания. Сега ще предложа моя вариант.

Продукти:
300 мл прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко
1 яйце+1 белтък
5 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
30 г прясна мая
около 800 г брашно
30 г краве масло
около 200 г шунка или пушено филe, нарязани на тънки резени
около 150 - 200 г кашкавал (аз сложих пушен и обикновен 50:50)
шарена сол
1 жълтък за намазване, смесен с чаена лъжичка олио и малко вода


Маята се разтваря в топлото мляко със захарта. Оставя се да шупне. В брашното се прави кладенче и там се сипват леко разбитите яйца, киселото мляко, олиото, солта и шупналата мая. Меси се нелепнещо тесто. За тази питка тестото не трябва да е много меко, за да не се изгубят формите, но пък и не прекалявайте с брашното. Тестото се оставя да втаса. Разделя се на четири части, които се оформят на топки. Първата топка се разточва на кръг с размера на тавата. Тавата, в която ще се пече питката се намазва хубаво с олио по дъното и стените.
Слага се първата кора в тавата. Намазва се с масло. Отгоре се подреждат плътно резените шунка или филе. Точи се втората кора и се поставя върху първата. Маже се с масло и се ръси с кашкавала. Слага се третата кора, която отново се маже с масло и се поръсва с шарена сол. Точи се и последната кора и се поставя най-отгоре.
Сега следва разрязването. Питата се реже като торта - на  16 равни парчета, като разрезът не стига до края. Внимателно се хваща всяко парче и се усуква - аз усуквах три пъти. Усуквайте едното парче наляво, а следващото надясно и така ги редувайте.Питката се оставя да втаса и се маже с приготвения жълтък. Пече се в загрята фурна на 170*

Питка с шунка и кашкавал

Няма коментари:

Публикуване на коментар