ЧУШКИ СЪС СТАР БОБ И ДРУГИ ДОБАВКИ ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР И ПОСТИ

ЧУШКИ СЪС СТАР БОБ И ДРУГИ ДОБАВКИ ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР И ПОСТИ

ЧУШКИ СЪС СТАР БОБ И ДРУГИ ДОБАВКИ ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР И ПОСТИ

Продукти за рецептата:

10 червени и зелени едри чушки /може и сухи/,
1 кг боб,
1 голяма глава червен кромид лук,
3-4 с. л. опечено и избелено тиквено семе,
1 с. л. черни дребни стафиди,
50 г кашкавал от козе мляко„Жоси”,
1/ 2 ч. л. сладък червен пипер,
3-4 щипки едра домашна чубрица,
по щипка кимион и черен пипер,
олио,
сол,
зелении,
3-5 скилидки чесън,
1 с. л. брашно

Приготвяне на рецептата:

Изчистваме семето от чушките, запазваме капачетата, защото с тях ще трябва да похлупим, за да не излиза пълнежа. От предната вечер накисваме стар боб, за да омекне. Сваряваме го по традиционен начин, след което прецеждаме през гевгир, а чорбата с малко боб можем да поднесем като отделно ястие на другия ден. Запържваме лука, нарязан на ситно, в тиган с олио. Смесваме запръжката със сварения боб, пускаме зелениите, червения пипер, нарязаните стафиди, наситнения кози кашкавал и тиквеното семе. Овкусяваме. Във всяка чушка капваме по 1-2 капки оцет и сол, след което с готовата смес ги пълним. В тавата слагаме нарязаните на три скилидки чесън. Доливаме 1 ч. ч. хладка вода с 1-2 с. л. мазнина, а по време на печенето доливаме още малко течност, в която е размита 1 лъжичка брашно. Печем в умерена фурна, загрята предварително.

ЧУШКИ СЪС СТАР БОБ И ДРУГИ ДОБАВКИ ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР И ПОСТИ

Няма коментари:

Публикуване на коментар